Przepisy na sałatki

Sałatka ryżowa

Składniki:
1 szklanka ryżu
3 jabłka
2 cebule dymki ze szczypiorkiem
2 ząbki czosnku
kilka obranych orzechów włoskich
1 łyżka rodzynek
Sos:
4 łyżki oliwy
1,5 łyżki curry
1,5 łyżki płynnego miodu
3 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Ryż ugotować, odcedzić, przelać zimną wodą i znowu odcedzić. Jabłka umyć i pokroić w kostkę (ze skórką). Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Wszystko wymieszać, dodać rodzynki i kawałki orzechów, ponownie wymieszać.
 
Sos: Oliwę i curry podgrzać przez chwilę na patelni na małym ogniu, cały czas mieszając. Następnie dodać miód, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Gotować przez pół minuty cały czas mieszając. Sałatkę ryżową zalać ciepłym sosem i dokładnie wymieszać. Wystudzić i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Przepis ze strony http://www.salatkowo.pl